Top Glove kembali (minggu berakhir 07/06/2022)

Click here for English

Kami berkongsi beberapa maklumat tentang Pelaburan dan Ekonomi:

  • Top Glove kembali ke tahap pra-pandemik – disebabkan permintaan sarung tangan yang dilihat kembali normal.
.
  • Indonesia, pengeluar & pengeksport terbesar minyak sawit di dunia, telah menyambung semula eksport minyak sawitnya.
    • Ia berhenti mengeksport buat sementara waktu untuk mengawal harga yang melambung tinggi di pasaran tempatan.
    • India, pengimport terbesar minyak sayuran di dunia, telah mengimport lebih banyak komoditi itu dari Malaysia, Thailand & Papua New Guinea.
    • Pembelian yang lebih tinggi oleh India mampu menyokong harga minyak sawit Malaysia, yang didagangkan hampir pada rekod tertinggi.
  • Majikan AS mengupah lebih ramai pekerja daripada yang dijangkakan pada bulan Mei – tanda-tanda kekuatan pasaran buruh yang bakal menyebabkan Rizab Persekutuan AS untuk terus menaikkan kadar faedah untuk mengurangkan inflasi.

 

Tahukah Anda?

Saham cip biru (“blue chip”)

Ia merujuk kepada saham syarikat besar dengan reputasi yang sangat baik dan sangat mantap dari segi kewangan dan telah beroperasi selama bertahun-tahun lamanya.

Contoh: Maybank, Tenaga Nasional

 


Maklumat Penting 

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).