Tan Sri Syed Mokhtar pertimbang jual saham dalam MMC Port – dan DUA lagi perkara yang anda perlu tahu minggu ini (minggu berakhir 23/5/2023)

Click here for English

Kami berkongsi beberapa maklumat tentang Pelaburan dan Ekonomi:

Taikun Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary melalui konglomerat miliknya MMC Corp, sedang mempertimbangkan untuk menjual saham sehingga 30% dalam MMC Port. Ini bakal menilai pengendali pelabuhan terbesar negara itu lebih RM12 bilion.

  • MMC Port mempunyai tujuh pelabuhan di Malaysia – Pelabuhan Tanjung Pelepas, Pelabuhan Johor, Northport, Pelabuhan Pulau Pinang, Pelabuhan Tanjung Bruas, Pelabuhan Andaman dan Terminal Produk Pepejal – semuanya terletak di sepanjang Selat Melaka, salah satu laluan perkapalan paling sibuk di dunia.

 

Dan DUA lagi perkara:

Bursa Malaysia ditutup rendah semalam dengan lebih 500 kaunter berakhir merah, sejajar dengan sentimen lemah di pasaran serantau apabila pelabur menjual saham selepas kebimbangan mengenai kadar faedah muncul semula, dan juga mengenai siling hutang Amerika Syarikat (AS).

Suruhanjaya Sekuriti (SC) telah mengambil tindakan terhadap Huobi Global Ltd dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Leon Li kerana mengendalikan bursa aset digital di Malaysia tanpa lesen dan telah mengarahkan Huobi untuk menghentikan operasinya di Malaysia.

  • Orang ramai dinasihatkan untuk melabur dengan syarikat yang berdaftar dengan SC kerana syarikat-syarikat ini telah melalui penelitian kawal selia yang menyeluruh dan dikehendaki mematuhi garis panduan yang ketat supaya pelabur dilindungi di bawah undang-undang sekuriti Malaysia.

 

Raiz membantu anda menyimpan & melabur – berjaya menyimpan 5% daripada gaji anda setiap bulan adalah lebih baik daripada memperoleh pulangan 5%. Mempunyai disiplin menabung secara konsisten adalah lebih baik dalam membantu meningkatkan kedudukan kewangan anda (daripada kesibukan memilih pengurus dana yang terbaik).

 

Anda tahu?

India telah mengatasi China sebagai negara yang paling ramai penduduk di dunia. Apabila digabungkan, kedua-duanya mempunyai lebih daripada 2.8 bilion orang – lebih daripada satu pertiga daripada penduduk dunia.

 


Maklumat Penting 

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).