Pertumbuhan Pinjaman Bank Turun

03-08-2021 – Berikut adalah beberapa maklumat berkenaan Pelaburan dan Ekonomi:

 • Pertumbuhan pinjaman bank secara keseluruhan turun kepada 3. 4% tahun ke tahun pada Jun-21, pertumbuhan paling perlahan yang direkodkan sejak Disember-20.
  • Penurunan itu disebabkan terutamanya oleh kesederhanaan dalam pinjaman isi rumah (Mei 6. 1%, Jun 5.2% tahun ke tahun) terutamanya untuk pinjaman kereta penumpang, kediaman dan kad kredit.
  • Pertumbuhan pinjaman ini telah terjejas oleh lockdown yang dilanjutkan sejak 1 Jun lalu.
  • Lockdown yang berterusan akan menjadi risiko kelembapan utama bagi ekonomi untuk pulih semula kerana pengguna akan lebih berhati-hati untuk berbelanja akibat ketidakpastian yang semakin meningkat.
 • Bank Negara berkata nisbah pinjaman tidak berbayar sektor perbankan akan kekal stabil secara amnya dalam tempoh terdekat – memandangkan bank terus memudahkan bantuan pembayaran balik bagi peminjam yang sedang menghadapi masalah kewangan.
  • Nisbah pinjaman tidak berbayar kasar dan bersih masing-masing kekal tidak berubah pada 1.6% dan 1% disebalik peningkatan bulanan yang kecil.
  • Walaupun ia menjangkakan nisbah pinjaman tidak berbayar kekal stabil dalam tempoh terdekat, Bank Negara menyatakan bahawa bank-bank terus membuat peruntukan tambahan terhadap potensi kerugian kredit, yang kini berada pada 1.8% daripada jumlah pinjaman tidak berbayar sistem perbankan secara keseluruhan.
 • Kami menjangkakan Bank Negara akan terus mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada paras rendah sekarang sepanjang 2021 dalam mesyuaratnya bulan depan.
  • Ini adalah berdasarkan keadaan ekonomi semasa yang mencabar, dan ia terlalu awal untuk Bank Negara menaikkan kadar tersebut tahun.
  • Ini juga berdasarkan prospek bahawa kegiatan ekonomi akan dibuka semula secara beransur-ansur tidak lama lagi memandangkan kadar vaksinasi yang tinggi dan jangkaan bahawa kadar inflasi akan turun.
 • Saham-saham syarikat teknologi China yang disenaraikan di AS bakal menghadapi bulan terburuk mereka sejak krisis kewangan global selepas pelabur-pelabur menjual saham-saham mereka berikutan tindakan keras pihak pengawalselia Beijing terhadap syarikat-syarikat ini.

 


Maklumat Penting

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).