Pembuat sarung tangan mendominasi kaunter untung Bursa semalam

Click here for English

30-11-2021 – Berikut adalah beberapa maklumat berkenaan Pelaburan dan Ekonomi:

 • Syarikat-syarikat pembuat sarung tangan membuat kemunculan semula dalam radar pelabur dengan peningkatan tinggi di tengah-tengah kebimbangan Omicron – The Edge.
  • Harga saham syarikat-syarikat pembuat sarung tangan getah melonjak semalam di tengah-tengah kemunculan varian Omicron Covid-19 yang telah mencetuskan semula minat dalam sektor ini, yang diketuai oleh empat pembuat sarung tangan terbesar.
  • Top Glove, pembuat sarung tangan getah terbesar di dunia, melonjak 55 sen atau 20.8% untuk ditutup pada RM3.19 – tertinggi dalam tempoh lebih daripada dua bulan.
  • Hartalega, yang juga ditutup tinggi pada RM6.40, melonjak 75 sen atau 13.3% – tertinggi dalam tempoh lebih daripada dua bulan.
  • Dua lagi, Supermax dan Kossan juga ditutup tinggi yang ketara.
 • Singapura terbuka kepada cadangan baru dari Malaysia mengenai projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi KL-Singapore (HSR).
 • Minyak melantun semula hampir 5% kepada AS$76 setong berikutan beberapa pelabur melihat kemerosotan harga minyak dan pasaran kewangan Jumaat lalu kerana terlalu bimbangkan varian Omicron coronavirus sebagai “berlebihan” – The Star.
 • Eksport Malaysia pada Oktober melonjak 25.5% tahun-ke-tahun (y-o-y) kepada satu lagi nilai bulanan yang tertinggi sebanyak RM114.4 bilion. Ia mengatasi ramalan pertumbuhan 25% oleh ahli ekonomi dalam tinjauan Bloomberg. Pertumbuhan eksport ini adalah lebih baik daripada pencapaian 24.7% yang direkodkan pada bulan September – The Edge.

 

Definisi Minggu Ini: Mata Asas

1 mata asas = 0.01%.

100 mata asas = 1.00%.

Ia adalah satu unit ukuran yang digunakan dalam kewangan untuk menerangkan perubahan peratusan dalam nilai instrumen kewangan.

Contoh: Bank Negara berkemungkinan bertindak menurunkan lagi OPR sebanyak 25 mata asas.

 


Maklumat Penting 

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).