Pasaran saham mingguan “dibundarkan” (minggu berakhir 17/05/2022)

Click here for English

Kami berkongsi beberapa maklumat tentang Pelaburan dan Ekonomi:

 • Bank Negara Malaysia, tanpa dijangka, menaikkan kadar faedah sebanyak 25bps kepada 2% daripada kadar terendah semasa 1.75% dalam langkah yang lebih awal daripada jangkaan
  • Apakah maksud kenaikan kadar faedah ini untuk kita?
   • Ini bermakna kadar faedah yang lebih tinggi untuk pinjaman. Atau ringkasnya, tidak baik untuk orang yang ingin mengambil pinjaman.
 • Lembaga Tabung Angkatan Tentera Malaysia (LTAT) sedang melihat untuk melabur pertama kali di pasaran ekuiti antarabangsa, dan juga untuk menggandakan pelaburan bonnya kepada 20% daripada jumlah aset sekarang untuk meningkatkan pembayaran dividen tahunannya kepada 5% untuk ahli-ahlinya
  • Sehingga 31 Dis 2021, LTAT mempunyai aset di bawah pengurusan (AUM) hampir RM9.7 bilion.
  • Portfolio Bolehubah membolehkan anda melabur dalam saham-saham syarikat antarabangsa, dan juga menetapkan had anda sendiri untuk pelaburan bon / sukuk.
 • Harga saham Top Glove Corp Bhd jatuh ke paras terendah dalam tempoh lebih dua tahun disebabkan kejatuhan pasaran saham dan pada masa yang sama juga disebabkan oleh permintaan sarung tangan yang dilihat kembali normal
  • Pengerusi Eksekutif Tan Sri Dr Lim Wee Chai telah menaikkan kepentingannya dalam syarikat itu kepada 27.39% selepas membeli 1.5 juta saham pada harga RM1.53 sesaham.
  • Top Glove adalah pengeluar sarung tangan getah terbesar di dunia.

 

Tahukah Anda?

Melabur!

Melabur adalah membeli saham-saham syarikat di bursa saham. Bursa saham dibuka pada hari bekerja seperti biasa.

 


Maklumat Penting 

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).