Pasaran saham mingguan “dibundarkan” (minggu berakhir 05/07/2022)

Click here for English

Kami berkongsi beberapa maklumat tentang Pelaburan dan Ekonomi:

  • Dasar subsidi kerajaan telah memastikan kadar inflasi Malaysia terkawal.
    • Simulasi yang dilakukan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia telah mengatakan bahawa kadar inflasi Mei mungkin telah mencapai 11.4% – tetapi ini telah dielakkan oleh subsidi, yang mengekangnya kepada 2.8%.
    • Kadar inflasi di negara maju seperti AS dan UK telah melebihi 9%. Di Thailand, ia berada pada 7%, manakala Singapura dan Filipina telah melepasi 5%.
  • Mesyuarat BNM adalah esok (Rabu, 6 Julai).
    • BNM dijangka akan menaikkan lagi kadar faedah sebanyak 25 mata asas dalam mesyuarat ini (dan juga mesyuarat pada bulan September), yang akan membawa kadar faedah pada akhir tahun ini kepada 2.50% untuk terus memerangi tekanan inflasi yang dijangka terus meningkat laju pada penggal kedua tahun 2022 (2H22).
  • KWSP, PNB adalah penjual utama saham Malaysia pada 1Q22 (dalam US$ juta).
Sumber: The Edge

 

Tahukah Anda?

Pemilik terbesar saham-saham di Bursa Malaysia

KWSP adalah pemilik terbesar saham-saham di Bursa Malaysia – memiliki lebih RM166.8 bilion (setakat 1Q22).

PNB di tempat kedua dengan RM136.8 bilion.

 


Maklumat Penting 

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).