Pasaran saham mingguan “dibundarkan” (minggu berakhir 05/04/2022)

Click here for English

 

Kami berkongsi beberapa maklumat tentang Pelaburan dan Ekonomi:

 • Peralihan Malaysia ke fasa endemik: Pembukaan semula sempadan darat Malaysia-Singapura
  • Jalanraya dibuka pada tengah malam 1 April, membolehkan orang ramai yang telah divaksin menyeberang tanpa perlu ujian atau kuarantin.
  • Sekurang-kurangnya 400,000 orang dijangka menyeberangi sempadan dalam minggu pertama pembukaan semula. Pembukaan semula akan membantu memacu aktiviti ekonomi. Pelancong Singapura membelanjakan kira-kira RM20.5bil pada tahun 2019.
 • Perintah Berkurung di Shanghai
  • Sehingga Sabtu lalu, hampir semua 25 juta penduduk Shanghai berada di bawah beberapa bentuk perintah berkurung di bawah dasar covid-sifar China.
  • China kini bergelut dengan lonjakan kes baru (+7k kes) yang mengehadkan aktiviti perniagaan.
 • Ekonomi AS menunjukkan tanda-tanda pemulihan kuat yang berterusan.
  • Jumaat lepas, laporan pekerjaan bulan Mac menunjukkan bahawa kadar pengangguran menurun kepada 3.6% — menghampiri tahap pra-pandemik sebanyak 3.5%. Yang penting bagi ekonomi, peningkatan kadar pekerjaan akan menyebabkan pengguna terus berbelanja walaupun di kala harga barangan yang lebih tinggi.

 

Tahukah Anda?

Pecahan Saham (“Share Split”)

Pecahan saham hanya membanyakkan lagi bilangan saham dalam edaran, jadi harga sesaham dikurangkan supaya lebih ramai pelabur boleh membeli saham tersebut kerana harganya lebih rendah.  Nilai syarikat masih tidak berubah.

Contoh: Untuk pecahan saham pada nisbah 3-untuk-1, jika anda memegang satu saham bernilai RM3, ia akan menjadi tiga saham bernilai RM1. Pada  harga baru RM1, sesetengah pelabur lebih mudah membelinya.

 


Maklumat Penting 

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).