Pasaran saham meningkat naik dengan lega 😌 (minggu berakhir 02/08/2022)

Click here for English

Kami berkongsi beberapa maklumat tentang Pelaburan dan Ekonomi:

 • Amerika Syarikat (AS) telah meningkatkan kadar faedah sekali lagi sebanyak 75 mata asas minggu lepas – kali kedua tahun ini.
  • Memandangkan kenaikan terbaru ini telah dijangka dan diambil kira lebih awal, pasaran saham meningkat naik dengan lega semalaman di atas jangkaan yang kenaikan kadar faedah selepas ini akan lebih perlahan – juga menandakan yang risiko kemelesetan ekonomi adalah lebih rendah dan seterusnya pasaran saham yang lebih tenang.
  • Ia memberi amaran bahawa kenaikan ketiga mungkin berlaku pada bulan September jika inflasi berterusan.
 • Bursa Malaysia meneruskan trajektori menaiknya untuk hari keempat berturut-turut  semalam untuk melepasi paras psikologi 1,500 mata, didorong oleh belian, terutamanya dalam saham perladangan dan tenaga – The Star.
  • FBM KLCI berakhir pada 1,502.1 mata semalam (Jumaat 1,492.2).
  • Indeks utama serantau juga tutup positif berikutan petanda menaik dari Wall Street.
 • Polisi mungkin membantu tetapi “ia benar-benar bergantung kepada tanggungjawab individu untuk menguruskan kewangan mereka”.
 • Raiz membantu anda menyimpan & melabur – berjaya menyimpan 5% daripada gaji anda adalah lebih baik daripada memperoleh pulangan 5%. Mempunyai disiplin menabung secara konsisten adalah lebih baik dalam membantu meningkatkan kedudukan kewangan anda dalam jangka masa panjang daripada kesibukan memilih pengurus dana yang terbaik.

 

Fakta Menarik

Apa itu “Wall Street”?

Ini sebenarnya adalah nama jalan yang terletak di hab kewangan AS di New York City.

Istilah “Wall Street” telah menjadi sinonim untuk pasaran kewangan AS secara keseluruhan.

 


Maklumat Penting 

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).