Microsoft telah mencecah 40 tahun – dan ini apa yang anda perlu tahu.

Click here for English

Kami berkongsi beberapa maklumat tentang Pelaburan dan Ekonomi:

Pada Nov 1983, Microsoft melancarkan versi pertama Windows. Ia hanya terjual sekitar 500,000. Hari ini, lebih dari satu bilion orang menggunakan Windows.

 

Saham Microsoft mula disenarai awam pada 13 Mac 1986 pada harga AS$21 sesaham. Pengasasnya Bill Gates (berusia 30 tahun ketika itu), memiliki 45% kepentingan bernilai AS$350 juta. Beliau kini hanya memiliki 0.9% (tetapi sudah bernilai AS$20.5 bilion).

 

Microsoft adalah salah satu saham teknologi berprestasi terbaik sepanjang masa. Ia kini bernilai AS$2.7 trilion, menjadikannya syarikat kedua paling berharga di dunia (siapa pertama? Baca hingga habis untuk mengetahui 😝).

 

Jika anda telah membeli US$1,000 saham Microsoft, berikut ialah jumlah nilai pelaburan anda sekarang (pengiraan adalah berdasarkan harga saham ditutup pada 9 Nov sebanyak US$360.69):

  • Jika anda melabur US$1,000 dalam Microsoft setahun yang lalu, pelaburan anda telah berkembang kira-kira 57% dan bernilai sekitar AS$1,592.
  • Jika anda melabur US$1,000 dalam Microsoft lima tahun lalu, pelaburan anda telah meningkat lebih daripada tiga kali ganda kepada US$3,408.
  • Jika anda melabur US$1,000 dalam Microsoft 10 tahun yang lalu, nilainya telah melonjak lebih daripada 854% kepada US$11,400.
  • Jika anda melabur US$1,000 dalam Microsoft apabila syarikat itu disenarai awam 37 tahun yang lalu, pelaburan anda kini bernilai US$5.96 juta. Pelabur yang masuk awal akan menjadi jutawan – terima kasih kepada peningkatan nilai sahamnya.

Sumber: CNBC

 

Ingat, melabur adalah maraton, bukan pecutan!

 

Anda tahu? Anda sebenarnya memiliki sebahagian saham Microsoft melalui dana UOB Global Balance – Shariah (UOBGB) melalui Portfolio Bolehubah Raiz.

 

Raiz membantu anda menyimpan & melabur – berjaya menyimpan 5% daripada gaji anda setiap bulan adalah lebih baik daripada memperoleh pulangan 5%. Mempunyai disiplin menabung secara konsisten adalah lebih baik dalam membantu meningkatkan kedudukan kewangan anda (daripada kesibukan memilih pengurus dana yang terbaik).

 

Anda tahu?

Apple adalah syarikat terbesar di dunia dengan nilai pasaran AS$2.87 trilion (setakat 9 Nov 2023). Ia juga syarikat pertama yang pernah mencecah nilai pasaran AS$3 trilion (pada Julai lepas).

 


Maklumat Penting 

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).