raiz invest logo
Lonjakan Harga Diesel ke RM3.35/L – Apa yang Anda Perlu Tahu

Click here for English

Kerajaan telah mengambil langkah pertama dalam merasionalisasi subsidi bahan api – bermula dengan diesel.

  • Harga diesel dinaikkan kepada RM3.35 seliter (daripada RM2.15), dan akan tertakluk kepada penetapan harga secara mingguan. Ini adalah kenaikan 56%!

Kenapa buat?

Mekanisme subsidi diesel bersasar dijangka dapat menjimatkan kerajaan kira-kira RM4 bilion setahun.

  • Mengurangkan subsidi diesel dilihat sebagai cara mudah untuk menyelesaikan isu bajet Kerajaan dan menjadikan perbelanjaan kerajaan lebih cekap.

  • Sebelum ini, subsidi diesel tidak memberi manfaat kepada penerima yang disasarkan. Oleh itu, rancangannya adalah untuk mengalihkan wang ini untuk memastikan ia mencapai sasaran yang tepat.

Adakah harga barang akan naik?

Kebanyakan ahli ekonomi pada umumnya kekal tenang mengenai kesan potensi inflasi.

  • Memandangkan diesel hanya mempunyai berat 0.2% dalam bakul inflasi keseluruhan, kesan langsung mungkin minimum. Pengguna tidak sepatutnya “dapat merasakan” ada kenaikan harga.

  • Bantuan tunai Budi Madani sebanyak RM200 sebulan cukup untuk menampung pemilik kenderaan diesel persendirian dan petani / penanam komoditi berskala kecil.

Saya pengguna diesel. Saya terjejas!

Lihat bantuan yang diberikan oleh kerajaan di sini https://budimadani.gov.my/.

  • Anda boleh mendapat bantuan RM200 setiap bulan, atau kad fleet (seperti kad bank anda, tetapi hanya untuk mengisi minyak!)

Anda tahu?

Harga diesel Malaysia pada RM3.35 seliter masih kekal kedua terendah di ASEAN (selepas Brunei).

Penstrukturan semula "minyak kuning" RON95 akan datang - bersiaplah!

  • Kesan kenaikan harga untuk RON95, yang mempunyai 5.5% berat dalam inflasi keseluruhan, akan lebih ketara terhadap inflasi dan kuasa beli isi rumah.

  • Rasionalisasi RON95 lebih rumit kerana ia melibatkan orang awam dan berjuta-juta pengguna petrol.

  • Kerajaan akan menilai kesan rasionalisasi subsidi diesel sekurang-kurangnya enam bulan sebelum meneruskan pemotongan subsidi RON95.


Muat turun aplikasi Raiz!

Klik untuk muat turun aplikasi Raiz


Maklumat Penting

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).