Gaji minimum RM1.5k & satu lagi pengeluaran KWSP (minggu berakhir 22/03/2022)

Click here for English

 

Kami berkongsi beberapa maklumat tentang Pelaburan dan Ekonomi:

  • Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa gaji minimum akan dinaikkan kepada RM1,500 (daripada RM1,200) berkuat kuasa 1 Mei 2022 di seluruh negara, tetapi syarikat kecil &  mikro dibenarkan untuk menangguhkannya.
  • KWSP akan membuka permohonan pada bulan April untuk pusingan baru pengeluaran khas sebanyak RM10,000 berikutan  pengumuman Perdana Menteri.
  • Minggu lalu, Liu He (Naib Perdana Menteri China) mengumumkan kerajaan akan mengambil langkah-langkah untuk “meningkatkan ekonomi pada suku pertama” dan memperkenalkan dasar “yang menguntungkan pasaran”. Mesejnya jelas – kerajaan China ingin menghantar isyarat kuat menyokong pertumbuhan pasaran. Mereka seolah-olah menghentikan sementara dalam mengetatkan peraturan untuk memberikan lebih banyak sokongan dan meningkatkan keyakinan pasaran.
  • Sapura Energy Bhd berkata, tiga lagi anak syarikatnya telah diberikan petisyen penggulungan kerana tidak membayar jumlah tertunggak. Bagi tahun kewangan berakhir 31 Jan 2022, kerugian bersih Sapura Energy meningkat kepada RM8.9 bilion daripada RM160.87 juta tahun sebelumnya.

 

Tahukah Anda?

Petisyen Penggulungan

Sekiranya sesebuah syarikat gagal membayar hutang tertunggak, pihak pemiutang boleh memfailkan  kertas mahkamah atau “petisyen penggulungan”, untuk mendapatkan perintah mahkamah untuk penggulungan syarikat itu.

 


Maklumat Penting 

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).