EMPAT perkara yang anda perlu tahu – minggu ini (minggu berakhir 01/11/2022).

Click here for English

Kami berkongsi beberapa maklumat tentang Pelaburan dan Ekonomi:

EMPAT perkara yang anda perlu tahu – minggu ini;

1. Sentimen pelabur positif minggu lepas di sebalik harapan bahawa kadar kenaikan kadar faedah mula perlahan.

2. Dalam pada itu, semua mata tertumpu kepada keputusan kadar faedah daripada bank pusat utama. Fed AS, Bank of England, RBA Australia – semuanya dijangka menaikkan kenaikan kadar faedahnya minggu ini. Di Malaysia, pelabur berhati-hati menunggu pengumuman kadar faedah daripada BNM – walaupun ia kemungkinan kenaikan sangat tipis.

3. Tony Fernandes meletak jawatan sebagai CEO AirAsia X – dan berkata kini beliau akan memberi tumpuan kepada Capital A Bhd.

4. Raiz membantu anda menyimpan & melabur – berjaya menyimpan 5% daripada gaji anda adalah lebih baik daripada memperoleh pulangan 5%. Mempunyai disiplin menabung secara konsisten adalah lebih baik dalam membantu meningkatkan kedudukan kewangan anda (daripada kesibukan memilih pengurus dana yang terbaik).

 

Anda tahu?

Kilang terbesar iPhone terletak di China. Ia dikendalikan oleh Foxconn, sebuah syarikat Taiwan, yang merupakan pembekal terbesar Apple.

 


Maklumat Penting 

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).