Bank-bank pusat di seluruh dunia (minggu berakhir 31/05/2022)

Click here for English

Kami berkongsi beberapa maklumat tentang Pelaburan dan Ekonomi:

 • Bank-bank pusat di seluruh dunia
  • Mereka meningkatkan kadar faedah supaya rakyat kurang berbelanja dengan harapan inflasi akan turun.
  • Bank-bank pusat di seluruh dunia terus memerangi kenaikan inflasi pada bulan Mei. Fed AS, BOE UK, RBA Australia, BOK Korea, BSP Filipina telah meneruskan kenaikan kadar faedah mereka.
  • Paling mengejutkan adalah kenaikan oleh Bank Negara (BNM) walaupun inflasi tidak menjadi kebimbangan pada masa ini di saat pertumbuhan ekonomi semakin mendapat momentum selepas negara dibuka semula sepenuhnya. BNM, bagaimanapun, berkata bahawa kenaikan kadarnya akan beransur-ansur.
 • Shanghai “lockdown”
  • Shanghai semalam mengumumkan tamatnya perintah berkurung Covid-19 selama 2 bulan.
  • Dasar “Covid-sifar” China di atas sebarang kos adalah bertentangan dengan negara-negara lain yang telah memilih untuk hidup dengan virus itu. Tindakan ini mengganggu rantaian bekalan dan ekonomi China dan telah membimbangkan pelabur.
 • Press Metal Aluminium Holdings Bhd mencatatkan keuntungan bersih suku pertama (1Q) lebih 2 kali ganda
  • Ia melonjak kepada RM421 juta, daripada RM206 juta setahun sebelumnya, berikutan harga aluminium yang lebih tinggi dan tambahan pengeluaran produk.
  • Press Metal adalah pengeluar aluminium bersepadu terbesar di Asia Tenggara. Ia bersaing dengan syarikat seperti Rio Tinto dan China’s Aluminium Corp.
  • Adik-beradik Koon menubuhkan syarikat itu, mengumpulkan AS$50,000 pada tahun 1980-an. Mereka kini dalam senarai jutawan Malaysia.

 

Tahukah Anda?

Nilai Aset Bersih

Nilai Aset Bersih adalah nilai aset yang anda miliki, tolak liabiliti yang anda berhutang. Ini adalah metrik penting untuk mengukur kesihatan kewangan anda, memberikan gambaran berguna mengenai kedudukan kewangan semasa anda.

 


Maklumat Penting 

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).