Apa itu kelas aset?

Click here for English

 

Apabila anda melabur dalam sesuatu, “sesuatu” itu adalah aset. Terdapat pelbagai jenis aset pelaburan. Portfolio pelaburan Raiz anda (Agresif / Sederhana / Konservatif) melabur dalam kelas-kelas aset ini melalui dana unit amanah.

Secara amnya, ia adalah (dengan contoh);

 

1. Ekuiti

Saham. Sebahagiannya boleh dibeli / dijual secara terbuka di bursa saham seperti Bursa Malaysia, ada juga yang “ekuiti swasta”.

 

2. Bon / Sukuk

Anda meminjamkan wang kepada kerajaan atau syarikat, dan membayar faedah pinjaman.

 

3. Hartanah

Rumah, tanah, Amanah Pelaburan Hartanah (REIT).

 

4. Komoditi

Emas, minyak sawit.

 

5. Aset digital

Mata wang kripto seperti Bitcoin, Ethereum.

 

6. Tunai

Tunai, deposit tetap.

 

7. Lain-lain

Lukisan.

 


Maklumat Penting 

Maklumat di laman web ini adalah nasihat umum sahaja. Ini bermakna ia tidak mempertimbangkan objektif pelaburan, keadaan kewangan atau keperluan pelaburan seseorang.

Sekiranya anda seorang pelabur, anda harus berjumpa dengan penasihat berlesen anda sebelum menggunakan apa-apa maklumat yang terdapat dalam artikel ini untuk memahami sepenuhnya manfaat dan risiko yang berkaitan dengan produk Raiz.

Maklumat di laman web ini adalah sulit. Ia tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan atau didedahkan kepada orang lain. Maklumat tersebut berdasarkan andaian atau keadaan pasaran yang berubah tanpa notis. Ini akan mempengaruhi ketepatan maklumat.

Dalam apa jua keadaan maklumat yang akan digunakan oleh, atau disampaikan kepada, seseorang untuk tujuan membuat keputusan mengenai pelaburan di Raiz, prestasi pulangan masa lalu produk Raiz tidak boleh dijadikan panduan semasa membuat keputusan untuk melabur dalam Raiz dan bukan peramal prestasi masa depan yang baik.

Iklan ini tidak disemak oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).