Invest the spare change

Click here for English

Menetapkan target simpanan boleh menjadi alat yang berkuasa untuk mengurus dan membuat keputusan kewangan yang lebih baik. Ianya juga boleh membantu anda mencapai matlamat kewangan anda dengan lebih cepat dan berkesan. Langkah pertama adalah memikirkan target simpanan yang lebih khusus. Sebagai contoh, daripada meletakkan target untuk “menabung lebih”, cuba jadikannya “simpan & labur RM10 setiap minggu” – supaya anda dapat menjejaki perkembangan anda dan kekal bermotivasi.

Target simpanan biasa yang lain termasuk menyimpan untuk deposit rumah, pendidikan anak, bercuti dan untuk persaraan. Jika anda tidak mempunyai sebarang target simpanan sekarang, meletakkan target “untuk kecemasan” juga boleh membantu untuk menampung perbelanjaan yang tidak dijangka atau kehilangan pendapatan secara tiba-tiba. Ketahui lebih lanjut mengenai ini dalam blog kami “Mengapa anda perlu Dana Kecemasan”.

Sekarang anda telah mempunyai matlamat, seterusnya bagaimana anda boleh mencapainya dengan lebih cepat? Dengan membiarkannya berjalan secara automatik disebalik tabir! Kebanyakan bank kini menawarkan kemudahan pemindahan berjadual ke sub-akaun yang lain.

Raiz juga mempunyai ciri “Target Simpanan” automatik yang membolehkan anda untuk menyimpan & melabur secara automatik ke dalam akaun Raiz anda pada jadual yang sesuai dengan anda dengan sangat mudah.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa ini boleh membantu anda mencapai target anda dengan lebih cepat:

Read Post